Ένωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών Δ. Φαιστού: Μαζί με τους δασκάλους των παιδιών μας αγωνιζόμαστε για ένα καλύτερο σχολείο για όλα τα παιδιά

Κ΄άλεσμα για το εκπαιδευτικό συλλαλητήριο αύριο, Δευτέρα 11 Οκτώβρη, στις 10.00 πμ, στην πλατεία Ελευθερίας, απευθύνει μέσω ανακοίνωσης της η Ένωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών Δ. Φαιστού.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται:

Τη Δευτέρα 11 Οκτώβρη, στις 10.00 πμ, στην πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο, διαδηλώνουμε μαζί  γονείς, απεργοί εκπαιδευτικοί και μαθητές. Μαζί με τους δασκάλους των παιδιών μας αγωνιζόμαστε για ένα καλύτερο σχολείο για όλα τα παιδιά!

 Ως γονείς έχουμε κάθε λόγο να διεκδικούμε την ασφάλεια και τη μόρφωση που έχουν ανάγκη σήμερα τα παιδιά μας, ν’ αντιστεκόμαστε σ’ ένα σχολείο που γίνεται διαρκώς χειρότερο, σε μια πολιτική που επιχειρεί «με το μαστίγιο» να επιβάλει αντιδραστικούς – αντιεκπαιδευτικούς σχεδιασμούς.

 Ας αναρωτηθούμε αν είναι συμβατό με τις δυνατότητες της εποχής μας κι αν θεωρούνται «πρόοδος και βελτίωση» του σχολείου:

Τα κενά ένα μήνα μετά το άνοιγμα των σχολείων, η υπολειτουργία των δομών διάγνωσης και υποστήριξης ειδικής αγωγής, οι μειωμένες προσλήψεις σε παράλληλη στήριξη και στελέχωση σε τμήματα ένταξης, η απουσία μέτρων στήριξης των μαθητών για την αντιμετώπιση των σύνθετων ψυχοκοινωνικών δυσκολιών και την κάλυψη των μορφωτικών κενών, που έχουν προκύψει μετά από σχεδόν δύο χρόνια τηλεκπαίδευσης και υπολειτουργίας των σχολείων.

Τα σχολεία χωρίς σύγχρονες αντισεισμικές προδιαγραφές, χωρίς πυρασφάλεια, οι τραγικές ελλείψεις σε σχολική στέγη, οι ακατάλληλες κτιριακές εγκαταστάσεις, οι αυλές των σχολείων με τα προκάτ. Οι τραγικές συνέπειες του σεισμού στις 27 Σεπτέμβρη μαρτυρούν τις σοβαρές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων και της τοπικής διοίκησης που αδιαφορούν για τα δίκαια αιτήματα του γονικού κινήματος που εδώ και χρόνια διεκδικεί ασφαλή σχολική στέγη. Στον δήμο Φαιστού, ακόμη βρίσκονται σχολεία σε αναστολή λόγω ζημιών, ενώ από τον σεισμό του 2012 τα τάχα προσωρινά προκάτ έχουν «ριζώσει» στο δημοτικό σχολείο της Γαλιάς. 

Η εκρηκτική κατάσταση που διαμορφώνεται σήμερα στα σχολεία, εν καιρώ πανδημίας, με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στις ηλικίες 4-18 ετών να έχουν ξεπεράσει το 30% των συνολικών κρουσμάτων. Κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν έχει ληφθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας στα σχολεία. Αντίθετα έχουμε τμήματα 25-27 παιδιών, ελλείψεις στον καθημερινό καθαρισμό και απολύμανση κτλ. 

Ο κόφτης της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (που άφησε εκτός ΑΕΙ 40.000 μαθητές) και της Τράπεζας Θεμάτων εμπέδωσης της ανισοτιμίας στη μόρφωση. Η μετατροπή των παιδιών μας σε εμπόρευμα για τα ιδιωτικά κολέγια. Ταυτόχρονα, γονείς και εκπαιδευτικοί και γονείς να ψάχνουν για χορηγούς και δωρεές προκειμένου να καλυφθούν λειτουργικά έξοδα, εισάγοντας ΜΚΟ και επιχειρηματικούς ομίλους στην εκπαιδευτική διαδικασία. Και μαζί με τα παραπάνω, η λεγόμενη αξιολόγηση που αποσκοπεί στον ασφυκτικό έλεγχο εφαρμογής των αντιεκπαιδευτικών νόμων, όλων των αντιδραστικών νομοθετημάτων στην εκπαιδευτική κοινότητα.

Οι γονείς με τους δασκάλους των παιδιών μας, έχουμε κοινό συμφέρον να παλέψουμε ενάντια στο σχολείο του ανταγωνισμού, της ημιμάθειας και της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας.  Να παλέψουμε για ένα σχολείο που θα παρέχει ολόπλευρη μόρφωση σε όλους και όχι σε λίγους και εκλεκτούς! Για ένα σχολείο πραγματικά ενιαίο, δημόσιο και δωρεάν, που θα αναπτύσσει το σύνολο των δυνατοτήτων του κάθε μαθητή. Για το σχολείο που θα καλύπτει τις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες των παιδιών μας, για να κατακτήσουν όλα τα παιδιά βασικές γνώσεις, αναγκαίες για την εξέλιξη και την ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους. 

Καλούμε τους Συλλόγους Γονέων των σχολείων του δήμου Φαιστού να πάρουν αποφάσεις και να συμμετέχουν στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο τη  Δευτέρα 11 Οκτώβρη, στις 10.00πμ, στην πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο. 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί